5 hasznos tipp pattanások ellen

5 hasznos tipp pattanások ellen

A problémás, pattanásos, aknéra hajlamos bőr sokak számára ismerős jelenség, főleg tini korban, de a felnőttek körében is gyakori ez a bőrprobléma. A piros, gyulladt pattanások gyakran fájdalmasak, nem mellesleg csúnyák is, ezért ilyenkor mindent megteszünk, hogy eltüntessük őket. Takargatás, nyomkodás és több réteg smink helyett törekedj inkább a pattanások megelőzésére, amihez most mutatok néhány egyszerű és hasznos tippet, valamint beszélünk kicsit a pattanások kialakulásának okairól.

 

A pattanás okai - Miért alakulnak ki?

Amikor egy újabb kellemetlen pattanás jelenik meg az arcodon, biztos Neked is az az első kérdésed, hogy miért? A pattanások kialakulásának számos oka lehet: 

  • Túlzott faggyútermelés: A bőrödön található faggyúmirigyek faggyút termelnek. Ha a mirigyek túlzott mennyiségű faggyút termelnek, a pórusok eltömődnek, ez pedig pattanások kialakulásához vezethet.
  • Baktériumok: A bőrön található baktériumok, például a C. acnes baktérium elszaporodhat és pattanásokat okozhat.
  • Hormonális változások: A pattanások kialakulásának leggyakoribb oka, ami elsősorban az androgén hormonokhoz kapcsolódik. Az androgén hormonok szintjének emelkedése serkenti a faggyútermelést, amely fokozza a pattanások kialakulását. Tipikus tünete, hogy menstruáció előtt vagy alatt a bőröd állapota jelentősen romlik.
  • Stressz: A stressz közvetett módon is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, mivel a szervezet stresszhormonokat (kortizolt) termel, amelyek növelhetik a faggyúmirigyek aktivitását.
  • Helytelen táplálkozás: Egyes ételek, különösen a magas cukor- és zsírtartalmú, valamint feldolgozott élelmiszerek növelhetik a pattanások kockázatát.
  • Nem megfelelő bőrápolás: A bőrtípusodnak nem megfelelő bőrápolási szokások, a túlzott tisztítás vagy a pórusokat eltömítő smink használata elősegíthetik a pattanások kialakulását. Az agresszív bőrtisztítók és kemikáliák is irritálhatják a bőrt, ami további gyulladást okozhat.

 Azt ajánlom, hogy próbáld meg azonosítani azokat az okokat, amelyek Nálad szerepet játszhatnak és ennek megfelelően alakítsd ki a megfelelő életmódot. Ha mélyebb okra vezethető vissza a pattanásaid kialakulása, érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt vagy éppen egy endokrinológust (hormonális probléma esetén).



Hasznos tippek pattanások ellen

Az egészséges, szép bőr nem csak álom - néhány tanács betartásával Te is visszanyerheted bőröd ragyogását és búcsút inthetsz az állandó pattanásoknak.

 

Rendszeres bőrtisztítás

A pattanások gyakran a bőrön felhalmozódott szennyeződések, faggyú és elhalt hámsejtek miatt alakulnak ki, amelyek eltömítik a pórusokat. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés a bőr rendszeres tisztítása. Fontos, hogy a bőrödnek megfelelő arctisztítót válassz és naponta kétszer (reggel és este) tisztítsd meg alaposan a bőrödet. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy csak azután érj a bőrödhöz, miután alaposan kezet mostál, hogy még véletlenül se vigyél fel több koszt az arcodra.

 

Megfelelő bőrápolási rutin

Bőrápolási rutin szempontjából szintén a legfontosabb, hogy a bőrödnek megfelelő termékeket használj és ne kenj mindenféle, éppen trendi krémet az arcodra, mert azzal csak rontani fogsz a bőröd állapotán. A megfelelő bőrápolási rutin kiválasztásához kérj segítséget egy kozmetikustól, bőrápolási szakértőtől vagy bőrgyógyásztól.

 

Kiegyensúlyozott táplálkozás és elegendő vízfogyasztás

Nem véletlenül hallod mindenhonnan, hogy igyál elegendő mennyiségű vizet, hiszen a szervezet számára szörnyen fontos a napi minimum 2 liter víz. A bőr szempontjából azért fontos, mert hidratál és méregtelenít, ami segítheti a pattanások megelőzését. Táplálkozás tekintetében ügyelj arra, hogy sok rosttartalmú és antioxidánsokkal teli ételt fogyassz. Érdemes kerülnöd a magas zsír- és cukortartalmú, valamint feldolgozott ételeket, és sajnos csokiból sem ehetsz meg egy egész táblát naponta.

 

Pattanások nyomkodásának mellőzése

Tudom, hogy csábító a pattanások nyomkodása és nehéz neki ellenállni, azonban a pattanások kinyomása gyakran csak súlyosbítja a problémát. A nyomkodás növelheti a gyulladást, és akár hegeket is okozhat, ráadásul a kezedről baktériumok kerülhetnek nem csak a bőr felszínére, de a pattanáson keresztül a mélyebb rétegekbe is, amelyek újabb pattanások és gyulladás kialakulásához vezethetnek. Ha mégsem tudsz ellenállni a nyomkodásnak, akkor ügyelj arra, hogy helyesen tedd, aminek módját egy korábbi Instagram posztban már bemutattam.

 

Étrend-kiegészítők fogyasztása

A pattanások elleni harcban elsősorban a cink, a kollagén és a probiotikumok tudnak segíteni, amiket étrend-kiegészítők szedésével hatékonyan be tudsz vinni a szervezetedbe. A cink gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású, a kollagén hidratálja a bőrt, a probiotikumok pedig támogatják a bőr mikrobiomját és az emésztést. Sokan nem tudják, de az emésztésnek és a bélflóra egészségének kutatásokkal igazolt szerepe van a bőrápolásban és a bőr egészségének fenntartásában. Ezen tudás felhasználásával jött létre a GLOWW Clear Skin Collagen italpor is, amely kollagént, C-vitamint, cinket, probiotikumokat és inulint tartalmaz a komplex belső bőrápolásért.

 

Nem veszett ügy!

A pattanások elleni küzdelem egy végtelen csatának tűnhet, amit nem lehet megnyerni, de ez nem igaz. A pattanások kialakulása ugyan sok tényezőtől függ, de megfelelő bőrápolási rutin, egészséges életmód, valamint belső támogatás segítségével nagyban csökkenthetők. A tiszta, hidratált bőr, az egészséges étrend, az emésztés egészsége és a pattanások helyes kezelése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkerüld a kellemetlen bőrproblémákat. Ha ezekkel a tippekkel gondosan ápolod a bőröd, biztosan látható eredményeket érhetsz el.

Vissza a blogba