Összetevők a bőr védelmében 💫

A Clear Skin Collagen összetevőit úgy válogattuk össze, hogy azok egymással együttműködve a legnagyobb szerved, vagyis a bőröd szépségét és egészségét támogassák. Olvass tovább és megmutatjuk, hogy az egyes összetevők pontosan mit is csinálnak és hogyan segítenek Neked!

Kollagén

A kollagén testünk egyik legfontosabb fehérjéje, az össz fehérjénk 30%-át teszi ki. Megtalálható például a hajban, bőrben, körmökben, porcokban, csontokban, inakban, de még a fogakban is. A szervezetünk is termel kollagént, azonban 25 éves kor után a termelődés folyamatosan csökken, ezért nagyon fontos a rendszeres pótlása különböző ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel, például a Clear Skin Collagen italporral.

A bőr és a kollagén kapcsolata

A kollagén a bőr egyik legfontosabb alkotóeleme, felel többek között a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért. Egy 1721 főt számláló, 2023-as kutatás eredménye azt mutatja, hogy hidrolizált kollagén rendszeres fogyasztása jelentősen javította a résztvevők bőrének rugalmasságát és hidratáltságát, ellenben azokkal, akik a placebo csoportba tartoztak és nem kaptak hidrolizált kollagént. Ezenkívül egy 2021-ben folytatott kutatás is igazolja a kollagén ezen pozitív hatásait, ahol a rugalmasság és hidratáltság javulásán túl azt is megfigyelték, hogy hidrolizált kollagén minimum 90 napig történő szedése csökkenti a ráncok mélységét és az öregedés jeleit. Lehet, hogy ez Neked most még nem fontos szempont, de hidd el, hogy később meg fogod köszönni magadnak, hogy tettél ellene.

Ez a csodálatos fehérje a tini korból megmaradt, vagy most kialakuló pattanások és akné okozta hegeken és foltokon is szépen finomítani tud: megemeli a kialakult bemélyedéseket, így kevésbé lesznek láthatóak. Sokak számára okoz gondot a makacs narancsbőr is, amelyen a kollagén szintén sokat segíthez, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő vízfogyasztás. Bármilyen kollagén kúra mellett is döntesz, a napi minimum 2 liter víz elfogyasztása nagyban hozzájárul a kúra eredményességéhez.

A kollagén típusai

A kollagénnek több, mint 20 típusát különböztethetjük meg egymástól, ezek közül azonban az l-es és lll-as típussal találkozhatsz a leggyakrabban. Az l-es típus a test majdnem minden szövetében előfordul: a bőr, haj, körmök, csontok és inak állományának 75-90%-át az l-es típusú kollagén adja. A lágyszövetekben a második leggyakrabban előforduló típus a lll-as típusú kollagén, ami elsősorban a rugalmas tulajdonságokkal rendelkező szövetekben, tehát a bőrben, a méhben, a bélfalakban fordul elő, de a csontokban, a porcokban és a dentinben is nagy mennyiségben megtalálható.

A Clear Skin Collagen hidrolizált marhakollagént tartalmaz, amelyben egyaránt megtalálható az l-es és a lll-as típusú kollagén is, így tökéletes választás, ha a célod a bőröd és csontjaid, porcaid egészségének a támogatása.

Mit jelent, hogy hidrolizált?

Sokat emlegettük a “hidrolizált” szót, ami lehetséges, hogy egy kis magyarázatra szorul. A hidrolizált kifejezés azt jelenti, hogy víz segítségével lebontott formula, a kollagén vonatkozásában pedig azt, hogy a kollagén összetett kötőszöveti formáját kisebb molekulákra bontjuk a jobb felszívódás, hasznosulás és emészthetőség érdekében. Jó hír, hogy a Clear Skin Collagen napi adagja 10.000 mg hidrolizált kollagént tartalmaz, kiegészítve C-vitaminnal, ami nagyban támogatja a kollagén felszívódását.

C-vitamin

A C-vitamin, vagy másnéven aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, amely azon kívül, hogy immunerősítő és antioxidánsként védi a sejtjeinket, a bőr egészségében is nagy szerepet játszik. A C-vitamin napi referenciaértéke (NRV) egy felnőtt számára 80 mg, a Clear Skin Collagen napi adagja pedig pontosan ennyi C-vitamint tartalmaz.

C-vitamin, a kollagén legjobb barátja

Bőrünk nagy koncentrációban tartalmaz C-vitamint, amelynek olyan fontos feladatai vannak, mint az UV-sugárzás elleni védelem, antiaging és ránctalanítás, bőr oxidációja elleni védelem, illetve a kollagén szintézis elősegítése.

Szervezetünk C-vitamin nélkül nem tud kollagént termelni, ezért egy kollagén termék esetében nagyon fontos, hogy tartalmazzon C-vitamint. A kollagén előanyaga a prokollagén, már ennek az anyagnak a termelődésében is nagy szerepet játszik a C-vitamin. Egy 1998-as kutatásban a C-vitamin kollagéntermelésre gyakorolt hatását vizsgálták és azt találták, hogy a sejteknek C-vitamint biztosítva a kollagén termelődése nyolcszorosára növekedett, annak ellenére, hogy a többi fehérje szintézise változatlan maradt.

Érdekesség, hogy a C-vitamin bőrre gyakorolt hatását az 1930-as években kezdték kutatni, amikor is a skorbut ellen igen hatásosnak bizonyult. A C-vitamin hiánybetegségének, a skorbutnak a tünetei szintén a kollagénképzés zavarából adódnak.

Cink

A cink egy esszenciális ásványi-anyag, ami a szervezetünkben több, mint 300 enzim alkotóeleme. Szervezetünk nem képes előállítani a cinket, így folyamatosan pótolnunk kell, főleg, hogy a WHO szerint a világ populációjának 30%-a cinkhiányos. A cink olyan fontos feladatokat lát el, mint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelme, a fehérjeképződés elősegítése és persze a bőr egészségének a fenntartása.

Cinkkel az akné és pattanások ellen

Amennyiben pattanásos, aknéra hajlamos bőrrel küzdesz, mindenképpen olyan készítményt válassz, amely tartalmaz cinket, ugyanis a cink nagyon fontos szerepet játszik a bőr egészségében. Elsődleges feladatai a sebgyógyulás elősegítése és a gyulladáscsökkentés, éppen ezért gyakran használják akné kezelésére és gyógyítására. Egy 332 aknéval érintett betegből álló kutatás során szájon át szedhető cink készítmény hatását hasonlították össze egy akné kezelésére használatos gyógyszerrel (Minocyline). A cinket szedő betegek pattanásainak száma 12 hét után 49,8%-kal csökkent, a gyulladások pedig 31,2%-kal. A kutatás végső konklúziója, hogy a gyógyszer készítmény ugyan hatásosabb volt, de csak 17%-kal, ami nagyon kicsi különbség. Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy az aknéval szenvedő betegek cink-szintje alacsonyabb, mint az egészséges bőrű alanyoké. Figyelembe véve, hogy a világon nagy egészségügyi probléma az antibiotikum túlhasználat (amelyet akné ellen is szoktak alkalmazni), nem szabad figyelmen kívül hagyni a cink hatását az akné kezelésében.

A cink ezenkívül elengedhetetlen a kollagén képződéséhez. A bőrben lévő kollagén az úgynevezett kollagenáz-enzimek segítségével jön létre, amelyek cink hiányában nem képződnek. Azon enzimek számára is nélkülözhetetlen a cink, amelyek az l-es és a lll-as típusú kollagént alkotják, nem mellesleg a keresztkötések számára is fontos, amelyek a kollagén stabilitását és tartósságát adják. Klinikai kutatások igazolják, hogy a csökkent cink-szint csökkent kollagén szintet eredményez, amely dehidratált, élettelen, rugalmasságát elvesztő, fakó bőrt eredményez.

Baktériumtörzsek

A baktériumtörzsek (másnéven élőflórák/probiotikumok) olyan jótékony hatású, természetes, élő bélbaktériumok, amelyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét. Az elmúlt időszakban egyre több kutatás irányul a baktériumtörzsek bőr mikrobiomjára gyakorolt hatására, amelyek során megfigyelhető, hogy egyes törzsek támogatják a bőr mikrobiomjának egészségét, ezáltal javítják a bőr hidratáltságát, növelik a kollagén képződést, javítják a védekezőképességét és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Baktériumtörzsek és a bőr kapcsolata

Ahogy a bélnek is van mikrobiomja, úgy a bőrnek is létezik saját élő mikrobiomja, amelyben több száz mikroorganizmus él. Bizonyított tény, hogy a belek és a bőr között kétirányú kommunikáció zajlik (“gut-skin axis”) és hogy ami a belekben történik, az a bőrön is meglátszik.

Számos bőrbetegség (pl. közönséges akné, atópiás dermatitisz, pikkelysömör, rosacea) kialakulása vezethető vissza bélproblémákra. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a mikrobiom egyensúlyának felborulása megfigyelhető a fent említett gyulladásos bőrbetegségek esetében, így ha már mindenféle krémet kipróbáltál, de semmi sem segített, akkor lehet, hogy rossz helyen keresgéltél.

Lactobacillus Plantarum

A koreai Nemzetközi Mezőgazdasági Egyetem és a Dermapro Skin Research Center közreműködésében készült kutatás a Lactobacillus Plantarum baktériumtörzs bőr egészségére és minőségére gyakorolt jótékony hatását hivatott bemutatni. A kutatás 12 hétig tartott, a 110 résztvevőt pedig két csoportra osztották: egy placebo csoport és egy probiotikumot szedő csoport. 12 hét eltelte után a Lactobacillus Plantarum törzset szedő résztvevők bőrének hidratációja nőtt, a ráncok mélysége csökkent, a bőrük fényesebb lett, a bőr rugalmassága pedig 21,73%-kal javult. A Lactobacillus Plantarum törzs további pozitív hatása, hogy hozzájárul a kollagén szintézishez és a káros UV sugárzás elleni védelemhez, ezáltal a napfény okozta bőröregedés (photoaging) megelőzésében is segíthet.

Lactobacillus Rhamnosus

A Lactobacillus Rhamnosus törzs hatékonyan javítani tudja a bőr védelmi rétegét, gyulladáscsökkentő hatással bír és segíti a sebgyógyulást, így csökkenteni tudja az akné és makacs pattanások okozta hegek láthatóságát, illetve kialakulását. Ezenkívül kutatások igazolják, hogy a Lactobacillus Rhamnosus baktériumtörzs gyulladáscsökkentő hatása révén segít felvenni a harcot az akné és atópiás dermatitisz ellen, valamit véd a káros UV sugárzás ellen, ezáltal segít megelőzni a napfény okozta bőröregedést.

Lactobacillus Acidophilus

Egy 2016-os japán kutatás 24 héten keresztül vizsgálta a Lactobacillus Acidophilus törzs eredményességét 50 atópiás dermatitiszben szenvedő felnőtt résztvevőn. Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrbetegség, amelynek gyakori tünete a száraz, viszkető és gyulladt bőr, melynek következtében a betegek jobban ki vannak téve a fertőzéseknek. Az említett kutatás végére a résztvevők tüneteik csökkenéséről számoltak be, amelyek a 24 hét letelte után csak jóval később jelentkeztek újra. A Lactobacillus Acidophilus törzs ezenkívül antioxidáns hatással bír, így eredményes lehet a napfény okozta bőröregedés csökkentésében és a ráncok kialakulásának lassításában.

Lactobacillus Reuteri

A Lactobacillus Reuteri törzs pozitív hatása elsősorban a gyulladáscsökkentésben és az atópiás dermatitisz kezelésében figyelhető meg. Egy 2019-es kutatásban a baktériumtörzs bőrre gyakorolt hatását vizsgálták és azt találták, hogy a Lactobacillus Reuteri előnyös lehet a bőr általános egészségére nézve, ugyanis segíthet a photoaging megelőzésében, illetve gyulladáscsökkentő és bőr védőréteg erősítő hatásán keresztül hozzájárulhat a bőr védekezőképességének javításához. Mindezen tulajdonságai miatt ez a törzs szintén segítséget nyújthat az atópiás dermatitisz tüneteinek a kezelésében.

Bifidobacterium Bifidum

A Bifidobacterium Bifidum egy általános probiotikumként került a termékbe, melynek feladata a megfelelő emésztés és emésztési komfort biztosítása és esetleges gyulladások csökkentése. Érdekesség, hogy a Bifidobacterium Bifidum a szervezetben leggyakrabban előforduló probiotikus baktérium, amely természetes antibiotikumot termel, ezzel a káros baktériumok elpusztítását is elvégzi, így hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

Inulin

A jótékony baktériumtörzsek (vagyis probiotikumok) szaporodását a prebiotikumok segítik elő, ezek ugyanis a jótékony baktériumok kizárólagos táplálékai. Gyakran használják prebiotikumként az inulint, ami egy vízben oldódó rost. Különlegessége, hogy a vékonybélbe bekerülve nem szívódik fel, hanem tovább vándorol a bélbe, ahol prebiotikumként fog funkcionálni. Az inulin többek közt segít a testsúlyszabályozásban, javítja a vércukorszintet, illetve támogatja az emésztőrendszer és bélflóra egészségét.

Összecsukható tartalom

Források

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kollag%C3%A9n

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10180699/

https://www.researchgate.net/publication/259628887_Oral_Intake_of_Specific_Bioactive_Collagen_Peptides_Reduces_Skin_Wrinkles_and_Increases_Dermal_Matrix_Synthesis

https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9198822/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9177216/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707681/

https://www.healthline.com/nutrition/bovine-collagen#types-uses

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/

https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866?uid=65253c6d69

https://organika.com/blogs/the-o-life/vitamin-c-collagen-better-together

https://www.frontiersin.org/journals/physiology/articles/10.3389/fphys.2018.00819/full?crsi=662497068&cicada_org_src=healthwebmagazine.com&cicada_org_mdm=direct

https://kapszulacenter.hu/kollagen-c-vitamin-2

https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-017-0309-4

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.2005.31729

https://aestheticmed.co.uk/site/featuresdetails/the-effect-of-zinc-on-skin

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11586012/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0231268

https://koreascience.kr/article/JAKO201506050239536.page

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847631/

https://www.mdpi.com/1467-3045/44/2/36

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2016.3406

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1050464814004744

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030216301886

https://www.mdpi.com/2076-2607/8/7/1026

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31021014/

https://www.mdpi.com/1422-0067/20/17/4289

https://link.springer.com/article/10.1007/s12602-020-09713-z

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3123

https://brill.com/view/journals/bm/7/5/article-p625_625.xml

https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2016.3406

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920858/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_bifidum

https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/29/5/article-p526.xml

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14684584/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10543808/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1111/exd.14016

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861716303812