Kollagén és bőrápolás: miért jó a bőrnek a kollagén?

Kollagén és bőrápolás: miért jó a bőrnek a kollagén?

A bőröd szépsége és egészsége szempontjából számos tényező játszik szerepet, az egyik ilyen kulcsfontosságú elem a kollagén. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi is az a kollagén, milyen típusai vannak és miért jó a bőrnek, illetve elmondom, hogy mire figyelj, amikor kollagén terméket vásárolsz.


Mi az a kollagén?

A kollagén testünk egyik legfontosabb fehérjéje, az össz fehérjénk 30%-át teszi ki. Megtalálható például a hajban, bőrben, körmökben, porcokban, csontokban, inakban, de még a fogakban is - ezért is hivatkoznak rá a test ragasztójaként. Szervezetünk magától is termel kollagént, azonban ez a termelés 25 éves kor felett folyamatosan csökken, - úgy tartják, hogy évente 1%-kal - így ezen életkor felett fontos a rendszeres kollagénpótlás, például kollagén por vagy kapszula segítségével.


A kollagén típusai

A kollagénnek 28 különböző típusa ismert, ezek közül a bőr számára az l-es és a lll-as típus a legfontosabb. Az l-es típus a test majdnem minden szövetében előfordul: a bőr, haj, körmök, csontok és inak állományának 75-90%-át adja. A lágyszövetekben a második leggyakrabban előforduló típus a lll-as típusú kollagén, ami elsősorban a rugalmas tulajdonságokkal rendelkező szövetekben, tehát a bőrben, a méhben, a bélfalakban fordul elő, de a csontokban, a porcokban és a dentinben is nagy mennyiségben megtalálható.

A marhakollagénben egyaránt megtalálható az l-es és a lll-as típusú kollagén, így tökéletes választás, ha a célod a bőröd szépségének és egészségének megőrzése, valamint a csontjaid és porcaid egészségének támogatása.

 

Kollagén szerepe a bőrápolásban

A kollagén a bőr középső rétegében, a dermiszben található és a bőrünk 80%-át alkotja. Mutatom is, hogy miért fontos a kollagén a bőr szépsége és egészsége szempontjából:

Bőr rugalmassága

A kollagén legfontosabb feladata a bőr rugalmasságának megőrzése, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr feszes és sima maradjon. A kollagén mellett egy másik fehérje, az elasztin is nagyon fontos, ugyanis ezek együttes hatása adja a bőr rugalmasságát és szilárdságát.

Hidratált bőr

A kollagén erősíti a bőr szerkezetét, segít a barrier funkciójának fenntartásában és javítja a vízmegkötő képességét, ezáltal hozzájárul a bőr hidratált, sima megjelenéséhez.

Ráncok csökkentése

Fentebb már említettem, hogy a kor előrehaladtával testünk kevesebb kollagént termel, ami a bőr rugalmasságának és feszességének elvesztéséhez vezet. A bőr elvékonyodik, kevésbé tudja megtartani a nedvességet, és ráncok alakulnak ki. A kollagénpótlás segíthet késleltetni ezt a folyamatot, hiszen javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint javíthatja a textúráját.

Bőr textúrájának javítása

A kollagén részt vesz a bőr természetes megújulási folyamatában: a régi bőrsejteket eltávolítja és helyet ad az újaknak. Ez hozzájárul a bőr textúrájának és tónusának javításához, ami által a bőr simábbá és egyenletesebbé válhat. A kollagén ezenkívül a pattanások és akné okozta hegeken és foltokon is szépen finomítani tud: megemeli a kialakult bemélyedéseket, így kevésbé lesznek láthatóak.

Sebgyógyulás elősegítése

A kollagén segíti a bőr regenerálódását, ezért különösen fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában. Sérülés vagy bőrkárosodás esetén a kollagéntermelés felgyorsul, hogy segítsen helyreállítani a bőrt és újraépíteni annak struktúráját.

 

Mint láthatod, a kollagén nagyon fontos szerepet játszik a bőr egészségében. Képzeld el, hogy mi történik, ha leáll a szervezet kollagéntermelése: dehidratált és megereszkedett lesz a bőr, egyre több és mélyebb ránc jelenik meg az arcon, a bőrszín pedig elkezd fakulni, a bőrhibák hegei pedig örökre a bőrön maradnak.

Ennek elkerülése érdekében érdemes odafigyelned a rendszeres kollagénpótlásra, amelyet megtehetsz például kollagéntermelést elősegítő ételek fogyasztásával vagy étrend-kiegészítők (kollagén por vagy kapszula) szedésével.


Mire figyelj kollagén étrend-kiegészítő vásárlásakor?

Nagyon sok féle és fajta kollagén megtalálható már a piacon: kapszula, italpor, ízesítetlen por vagy éppen folyékony formula. El tudom képzelni, hogy milyen nehéz lehet ezek közül választani, úgyhogy mutatok néhány dolgot, amire érdemes figyelned, ha kollagént vásárolsz.


Hidrolizált kollagén

A kollagén egy nagyon nagy molekula, amit a megfelelő felszívódás és hasznosulás érdekében víz segítségével kisebb molekulákra bontanak - ezt hívják hidrolizálásnak. Az óriási kollagén molekulák nagyon nehezen szívódnak fel és hasznosulnak, ezért mindenképp olyan terméket válassz, amiben hidrolizált kollagén vagy másnéven kollagén peptid található.

Hal- vagy marhakollagén

Bőrápolás szempontjából az l-es és a lll-as típusú kollagén a legmegfelelőbb. l-es típusú kollagént a halkollagén és a marhakollagén tartalmaz, mindemellett viszont a marhakollagénben lll-as típusú kollagén is található, így szerintem ez a nyerő. Létezik még sertéskollagén, csirkekollagén és vegán kollagén is, ezek azonban bőrápolás szempontjából nem a legelőnyösebbek.

A kollagén mennyisége

Kutatások szerint napi 5-10.000 mg kollagén fogyasztása javasolt a lehető legjobb eredmény elérése érdekében, ezért csak olyan terméket válassz, amelyben a napi kollagén adag ennek megfelel. Egy kapszulába sajnos nem lehet ekkora mennyiséget beletenni, ezért is van az, hogy kapszulás kollagén esetében naponta 2, 3 de akár 4 darabot is be kell venni belőle, hogy meglegyen a kívánt hatóanyag. Ezzel ellentétben a por formátumú kollagén egyetlen adagjában elfér az akár 10.000 mg-os mennyiség is, így van ez a Clear Skin Collagen italporral is.

Hatóanyagok a kollagén felszívódásának elősegítésére

Szervezetünk C-vitamin nélkül nem tud kollagén termelni, a bevitt kollagén pedig sokkal nehezebben szívódik fel nélküle. A kollagén felszívódásának elősegítése érdekében a kollagén mellett szedj C-vitamint is vagy válassz olyan terméket, amelyben C-vitamin is található. Egy ilyen termék például a GLOWW Clear Skin Collagen italpor, ami a C-vitaminon kívül cinket is tartalmaz, amely szintén elengedhetetlen a kollagén termelődéséhez.


A kollagén létfontosságú a bőröd egészsége és szépsége szempontjából, és bár a természetes kollagéntermelés csökken az életkor előrehaladtával, számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy pótold ezt az értékes fehérjét. Legyen szó étrend-kiegészítőkről vagy kollagéntermelést segítő élelmiszerekről, a kollagén hozzáadása a mindennapi rutinodhoz hosszú távon segíthet megőrizni a bőröd fiatalos, ragyogó megjelenését.

Vissza a blogba